Vierailut muissa klubeissa

Kun liikumme maailmalla, kannattaa varata sen verran aikaa, että ehtii vierailla paikellisissa Rotary-klubeissa.
Sinut otetaan vastaan lämmöllä ja pääset kokemaan, millaisia tapahtumia kokoukset ovat.

Matti Bäckströmin seikkailu Saksassa keväällä 2019

Viirien vaihtoa ja vierailuja kahdessa ja puolessa Rotariklubissa Saksassa:

 

Huhtikuun puolivälissä matkani suuntautui Saksaan. Sopivasti reitin varrelle sattui myös muutama rotariklubi. Tiistaina 16.4. pienen etsinnän jälkeen löytyi Rotary Club Bruchhausen-Vilsenin iltakokouksen pitopaikka, hotelli Forsthaus Heiligenberg. Siinä respassa kysyessä illan kokouksesta kävikin ilmi, että talon johtaja oli klubin rortarisisko. No, koska kokouspaikka oli luonnon keskellä kauniilla seudulla, päätettiin varata myös majoitus - mikä olikin viisas ratkaisu. 

 

Vastaanotto illan klubikokouksessa oli todella lämmin ja ystävällinen. Esittelyn ja viirienvaihdon jälkeen esitettiin lukuisia kysymyksiä klubimme toiminnasta. Kun minulla oli ilo kertoa, että Tuiran klubi on saanut joukon uusia, nuoria ja innokkaita jäseniä, niin saksalaiset klubiveljet/sisaret puhkesivat taputuksiin. Heillä on sama ongelma kuin Suomessakin: Uusien jäsenten saaminen ja pitäminen klubissa on vaikeaa. 

 

Se majoitus osoittautui hyväksi ratkaisuksi! Kokousen jälkeen hyvän saksalaisen oluen ääressä oli mukava käydä mielenkiintoinen ja veljellinen keskustelu Bundeswehrin eläkkeellä olevan upseerin kanssa Euroopan tilanteesta, ennen ja nyt.

 

Kahta päivää myöhemmin, torstaina, oli vuorossa päivällä Rotary Club Bückeburgin vierailu. Kun klubin jäsenet kuulivat, että on viirinluovuttaja Suomesta, tuli klubin jäsen heti juttelemaan ja lähes selvällä suomen kielellä kertoi, kuinka hän on ollut hirvimetsällä Lappeenrannan lähellä useita kertoja, ja saaliiksi oli saatu 17 emää ja vasaa! Tässäkin klubissa riitti kysymyksiä ja vastattavaa. Ja pienenä plussana ruokailu tykötarpeineen meni klubin piikkiin. Kummassakin klubissa olivat jäsenet myös hyvin tietoisia Suomen eduskuntavaalien tuloksista ja esittivät saman kysymyksen: Tuleeko hallituksen muodostamisesta Suomessa vaikeaa?

Matka jatkui sitten Chemnitziin. Kaupunki on Oulua suurempi, mutta siellä on vain 3 Rotariklubia.Olen vieraillut kahdessa muussa ja nyt oli tarkoitus käydä kolmannessa. Kun tiistai-iltana, 23.4. saavuimme kokouspaikalle, kokoushotellin väki pyöritti päätään: "Ei täällä ole Rotarikokousta". Klubi oli peruuttanut kokouksen samana aamuna - olivat vissiin kuulleet suomalaisista vieraista! Niinpä tämä vierailu jäi sitten puoleksi osallistumispisteeksi. Nyt ei sitten auttanut muuta kuin suunnistaa klubimme viiri mukana Chemnitzin vanhan raatihuoneen Ratskelleriin nauttimaan hyvää parsakeittoa, possua ja Radeberger-olutta.

 

Kaikkinensa vierailut jättivät klubien viirien ohella mukavan tunteen. Näihin klubikokouksiin olin todella tervetullut ja samalla oli mahdollista kertoa Tuiran klubista, Oulusta ja Suomesta. Ulkomaisia klubeja ei tarvitse vierastaa, niissä on vallalla sama Rotarihenki kuin Tuiran klubissakin.

 

Matti Bäckström